Новости в терапията на вестибуларните нарушения

Световъртежът като често срещан симптом, бе основна тема в уебинар организиран от neuromedia.bg и фармацевтична компания „Фарма Трейд БГ“. В рамките на онлайн събитието „Вестибуларни нарушения – причини, симптоми и лечение“, бяха обсъдени особеностите в симптоматиката и лечението на вертиго, както и ролята на нутрацевтиците като допълнителна терапия при най-честите вестибуларни смущения.

Водещ лектор на уебинара бе изтъкнатия невролог Акад. Иван Миланов, който акцентира върху един често срещан проблем в неврологичната практика. „Около 20% от хората над 60-годишна възраст имат световъртеж”, сподели акад. Миланов, като подчерта, че сам по себе си световържежа не е самостоятелно заболяване. Зад него винаги стои някаква друга причина.

Какво е световъртеж?

По време на едночасовия уебинар стана ясно, че световъртежът не е самостоятелно заболяване, а е симптом на най-различни синдроми и се дължи на нарушена функция на периферната или на централната вестибуларна система. Възниква поради асиметрия на вестибуларната система, свързана с погрешна сетивна информация.

Описвайки най-честите прояви на световъртежа и оплаквания на пациентите, академик Миланов добави, че първото и най-важно нещо, което за съжаление, рядко се случва в практиката, е да се отдиференцира замайването от световъртежа. „Всеки пациент ще ви каже, че има световъртеж. Но ключовият въпрос е движи ли се нещо около него или той движи? Ако не се движи около нещо, това не е световъртеж, ако предметите не се движат около него, това не е световъртеж, това е замайване”, допълни акад. Миланов.

Водещ симптом

По думите му вертиго е водещ симптом, що се отнася до честите класически синдроми – бенигнен пароксизмален позиционен световъртеж, вестибуларен неврит, болест на Мениер. Може да бъде и основен или съпътстващ симптом на множество оториноларингологични нозологични единици, ангажиращи вътрешното ухо. Възниква в резултат на остри или хронични вирусни или бактериални инфекции на ухото, протичащи със серозен или бактериален лабиринтит. Вертиго възниква и посттравматично (баротравма, контузия на лабиринта), при хронично-възпалителни костни процеси, както и при поражения на вътрешното ухо в периоперативния ход.

Нови проучвания и терапии

В заключителната част на своята лекция акад. Миланов представи най-новите проучвания в терапията на вертиго, като специално внимание бе отделено на доказаната с доброто си действие комбинация от cinnarizine 20 mg и dimenhydrinate 40mg, която значително подобрява вертижната симптоматика на всички изследвани пациенти. В тази връзка, акад. Иван Миланов посочи продукта „Вертигикс“ като нова и успешна възможност за терапия, тъй като със своя двоен механизъм на действие (cinnarizine 20 mg и dimenhydrinate 40mg) повлиява периферното и централното вертиго при над 65% от пациентите.

Ролята на нутрацевтиците при вестибуларни нарушения

Втората лекция на уебинара „Вестибуларни нарушения – причини, симптоми и лечение“ бе посветена на ефективния нутрацевтичен подход при вестибуларните нарушения и доказаните ползи на някои от най-популярните продукти на биоактивните формули от билки и билкови екстракти Terrapia. Маг. Фарм. Светослав Стоев, клиничен фармацевт и преподавател в МУ Плевен, започна разговора с уточнението, че избира да говори за продуктите на terrapia, защото те пасват идеално на определението за нутрацевтика.

„Пазарът е залят от хранителни добавки и човек често може да бъде подведен. Затоваатова винаги говоря само за продукти, за които има клинични проувания, доказано качество и очакван терапевтичен отговор. А това е така наречената нитрацевтика или нутрацевтична терапия. С какво тя е по-различна от стандартните хранителни добавки на пазара? Нутрацевтикът е добавка към храната със свойства, които са доказани чрез медицинската наука. В това число клинични проучвания, постмаркетингови наблюдения, метаанализи на публикации на клинични проучвания в литературата и др.“, обясни в детайли лекторът. И подчерта, че поддържането на високо производствено качество и стандартизация са другия задължителен белег на нутрацевтиците, отличаващ ги от масовите хранителни добавки на пазара.

Защо продутките на terrapia?

Билките и билковите екстракти в рецептурите на „Мемотерра“ и „Релакситерра“ бяха подробно разгледани и подчертани ползите от приема им за различни проблеми на пациентите с вестибуларни нарушения. Една от най-честите причини за тях е нарушената циркулация и микроциркулация на кръвния ток. „Най-честите симптоми, свързани с нарушения на паметта и концентрацията, студени крайници, нарушенията в микроциркулацията са шум в ушите, световъртеж, чувство за тежест в краката. По отношение на централната нервна система, това може да доведе до когнитивен дефицит, дегенеративни изменения, световъртеж (замайване), исхемични мозъчни инциденти, отпадане на функции“, изброи маг. фармацевта.

Световъртежът е често срещана клинична проява и при развитието на различни по тежест и симптоматика психични смущения и пренапрежения – тревожност, панически атаки, климактерични нервни смущения, предменструален синдром, дисменорея, разстройства на съня от различна природа, при хроничен стрес и бърнаут синдром, както и състояния близки до депресивните. „В съвременния свят имаме пациентска селекция от около 20%, при която световъртежа и оплакванията от вертижни разстройства, могат да са свързани с психично пренапрежение“, обясни Маг. Фарм. Светослав Стоев.

Леки неврози

По думите му със синергичния си състав – хмел, лавандула, пасифлора, какао, валериана, маточина, „Релакситерра“ е отличен продукт за терапия на подобни леки прояви на неврози. „Не защото е разнообразен, а защото е много добре комбиниран. Днес не е достатъчно да подберем една съставка, която има определена биологична активност. В случая на „Релакситерра“ когато две или повече съставки по между си водят до оптимален ефект от терапията, тогава синергията ни дава възможност да повишим действието й, без да нарушим профила на безопасност“, допълни маг. фармацевта.

Експертът подчерта, че е изключително важно да се прави разлика между продуктите на пазара, които са хранителни добавки и нутрацевтици. Препоръката му бе винаги да стъпваме на опита, знанията и данните от клинични проучвания зад всяка една съставка в различните рецептури. Само наличието на научни доказателства за действието на даден продукт, можем да очакваме ползи за здравето.

Целият уебинар „Вестибуларни нарушения – причини, симптоми и лечение“, можете да проследите тук. (https://www.youtube.com/watch?v=I4eyIRGjpKw )

Снимки: neuromedia.bg, terrapia, pixabay.